2019-04-15 13:41:04• hírek • Bede Emőke

Szatmári költők versei töltötték be az Északi Színházat

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ az Északi Színházzal és a Cronograf Körrel együttműködve már tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Recitatio néven ismert szavalóversenyt, melyre a megye középiskolásai csak szatmári költők verseivel nevezhettek be.

A hétfő délutáni szavalóverseny több tucat középiskolást hozott össze, ki egyéniben, ki egy csapat tagjaként indult, a cél azonban közös: felhívni a figyelmet városunk és megyénk költőire, kikről sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Az egyéniben versenyzők egyetlen verssel vagy verskollázzsal indulhattak, az előadás pedig nem léphette túl az 5 percnyi hosszúságot. A csapatok azonban akár több költő műveit is felhasználhatták a produkció összeállításakor, melynek hossza nem léphette túl a 10 percet. A produkciókat pedig egy elismert költőkből, szerzőkből álló zsűri értékelte.
 

Épp ebben rejlett az idei év egyik különlegessége is, ugyanis a döntőbizottság elnöke nem volt más, mint Mircea Dinescu. A román költő elmondta, nagy örömmel fogadta el a meghívást, hiszen sajnos már ritkaságszámba mennek a hasonló szavalóversenyek, azok meg főképp, melyek kifejezetten a helyi irodalmat támogatják. Mint elmondta: nagyot változott a világ, ma már a költészet és maga az írás leértékelődött. Annak idején komoly dicsőséget jelentett, ha valakinek publikálták az írásait, a könyveket hamar elkapkodták, viszont a ’89-es forradalom után minden megváltozott, a kultúra teljesen felemésztette a költészetet – fejtegette Dinescu, ki saját bevallása szerint nagy kíváncsisággal várta, hogy hallhassa a diákok által választott verseket. A költemények egyébként mind román nyelven kerültek elszavalásra, viszont a magyar tannyelvű iskolák diákjai közül többen is magyar költőtől választottak egy-egy művet, melyet értelemszerűen román fordításában adtak elő.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: